pondělí 21. listopadu 2016

Choroba listů hrušní

Choroba u hrušně napadá především čepele listů , ale mohou být napadeny také i řapíky a výjimečně i letorosty a plody. Příznaků této choroby si většinou . Strupatá, ošklivá jablka, a ještě smutněji vyhlížející listy i plody hrušní. Rez hrušňová je významnou chorobou hrušní a jalovců v těch lokalitách, kde . Hlavními příznaky choroby jsou předčasné nebo náhlé změny barvy listů.


Rychlým chřadnutím jsou postihovány rostliny s náchylnými podnožemi.

Hrušeň (Pyrus sp.), kdouloň obecná (Cydonia oblonga). Houba vytváří dva typy spor. Askospory jsou bezbarvé, dvoubuněčné, podlouhle vejčité. Na listech se ve druhé pol. Na svrchní straně listů se objevují začátkem léta oranžové, oválné, postupně se . Rez je houbová choroba , jejímž původcem je Gymnosporangium.


První příznaky rzi hrušňové můžeme pozorovat na listech u hrušní v . Choroba napadá jabloně (především odrůdy Kids Orange, Ontario, Šampion aj.).

Především na listech hrušní se počátkem léta vytvářejí výrazné skvrny, které . Původcem této choroby je dvoubytná rez, což znamená, že pro svůj . Silně napadené listy opadávají. Za příznivých podmínek pro chorobu jsou napadeny i plody. Plodničky se vyvíjejí ve spadaných listech , během zimy se v nich . Uvolňující se spory na spodní straně listu hrušně infikují jalovce. Agrotechnická opatření a ochrana: Choroba je u napadeného stromu irre-. Rzivost hrušně je choroba v posledních letech velmi rozšířená.


Již v polovině června se především na listech , pouze výjimečně i na letorostech a plodech . Při pohledu na listy stromů hrušní , které jsou pokryté . Zo spodnej strany listu má každý fliačik divný útvar-výrastok s. Touto chorobou trpí hrušně , pokud rostou v blízkosti do 1- 2metrů jalovce . Po jejich přenesení na listy hrušně se začnou tvořit známé oranžové skvrny. Z chemických přípravků proti této chorobě nejsou v současné době povoleny . Mezihostitelem jsou hrušně. Chorobou jsou napadené nejčastěji čepele listů , napadnuty mužou být i řapíky listu a výjmečně i plody. Jedná se o velmi významné .

Choroba se projevuje černými vpadlými skvrnami na listech. V létě odstraňujeme poškozené listy hrušní. Přestřik byť jen nepatrného množství může u různých odrůd hrušní. Coccoidea), téměř všechny, venkovní i pokojové a skleníkové, Malé šupinky či kupky hnědé, šedé nebo i bílé barvy, zejména na spodní straně listů a.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky