pondělí 16. listopadu 2020

Výsev máty

Substrát – na výsev bylinek i na jakýkoli jiný výsev při předpěstovávání. Neobejdu se bez meduňky, tymiánu, majoránky, šalvěje, máty , řeřichy, bazalky, . Máta je vhodná k pěstování doma v květináči i na zahradě. Máta peprná je bylina, která stále více získává na oblibě.


Výsev máty

Mátu peprnou najdeme v zubních pastách, ústních vodách, . Přímý výsev ven možný od května do srpna. Světlé stanoviště až polostín, vlhčí hlinitá půda. Rostliny můžeme pěstovat do středních poloh. Máte sice dokáže růst sama, ale klidně můžete použít trochu hnojiva.


Pěstování máty ze semínka nebo z kořenových řízků. Všechny odrůdy máty mohou být vypěstovány ze semínka. Výjimkou je máta peprná, která nevyrábí semínka, . Máta , chcete-li máta peprná, je nedílnou součástí každého letního vaření. U pěstování máty si vystačíte s otřepaným „tak akorát“. Receptář prima nápadů.


Před výsadbou máty pro rostliny se připraví půdní směs ze dvou částí zahradní půdy, jedné. Nejčastěji pěstovaným druhem máty je u nás máta peprná (Mentha piperita), což je. A právě z důvodu invazivnosti máty je vhodné její pěstování v. Je nejvyšší čas na výsev bylinek, mají delší vegetační dobu jako zelenina. Máta má blahodárné účinky na naše zdraví.


Tlumí křeče zažívacího traktu, bolesti hlavy, povzbuzuje chuť k jídlu, tlumí kašel a má protizánětlivé . Jestliže jste propásli vhodnou dobu pro výsev semen nebo jste se jednoduše. Nejznámějším druhem je máta peprná, jejíž zvláštností je, že byla uměle vyšlechtěna tak, aby měla vysoký obsah mentolové silice i dalších. Máta (mentha) - do tohoto rodu náleží zhruba různých druhů a celá řada hybridů, všechno . Máta je hroznej plevel, pokud bude mít dostatek místa, tak Vám pokryje klidně celou zahradu. Když budete otrhávat pouze listy, tak stonky . Svědčí jim stinné či polostinné stanoviště, ale při dostatečné závlaze . Mladé obsahují více silic a jsou aromatičtější.


Výsev máty

Parametry a specifikace. Měsíc výsevu , Září, Květen, Duben . Na rozdíl od ostatních siličnatých bylinek nemá ráda suchá místa. Stanoviště by mělo být dobře sluněné, aby se plně vyvinulo její aroma. Mezi nejznámější bylinky, které se dají pěstovat v květináči či truhlíku patří bazalka, petrželka, levandule, tymián, rozmarýn, oregano, pažitka, meduňka, máta či .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky